Vi höll vad vi lovade om BUP

Den 22 augusti 2022 presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte om en rejäl satsning på Barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge. Det löfte som då gavs var att satsa 20 miljoner kronor för att förstärka området. Efter valet lyckades vi bilda en styrande konstellation med Kristdemokraterna och Centerpartiet och redan i vår första budget förverkligade vi löftet, och tredubblade det.

Under de närmaste tre åren skulle totalt 60 miljoner satsas på enklare vägar till vården, snabbare hjälp och kortare köer till BUP. Detta är pengar som vi prioriterade trots ett tufft ekonomiskt läge. Vi gjorde det för att frågan är enormt viktig för vår framtid. Men vi gjorde det också för att vi lovat väljarna just detta.  

Vi tycker det är så det ska vara. Och när vi nu ser hur den SD-stödda regeringen hanterar sina löften om bensin för en tia och ny kärnkraft på 100 dagar blir vi än mer övertygade om att vi hanterat vårt löfte rätt. Istället för att leverera det de lovade, blåste de det svenska folket rakt upp och ner då de visste att de löften som ställdes ut aldrig skulle kunna infrias. 

Ganska precis ett år efter valet kommer vi i Blekinge att få ett nytt SD-styre i regionen. Detta efter att Kristdemokraterna hoppat av det samarbete vi avtalade om efter valet. Och som skäl för detta angavs att man inte fått genomslag för sin politik. Märkligt nog angav man just satsningen på Barn och ungas psykiska hälsa som exempel då vi andra två partier inte ville lägga hela BUP till hälsovalet. Nu riskerar en privatiseringsvåg att stoppa det intensiva arbetet som pågår för att stärka arbetet mot barn och ungas psykiska ohälsa. Ansvaret för detta vilar tungt på de kristdemokrater, för det är ett splittrat parti, som nu drivit igenom ett maktskifte i regionen.  

Vi kommer att fortsätta driva vår politik för en sammanhållen och bra psykisk vård för våra barn och ungdomar. Vi gör det för att vi lovade väljarna att göra så, och för att det är vuxenvärldens skyldighet att göra så.  

Christina Mattisson (S)

Regionstyrelsens ordförande

Magnus Johansson (S)

Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Alva Mogert Palm (S)

Ledamot i Ungdomsrådet

facebook Twitter Email