(S) i Blekinge har haft distriktskongress

Heléne Björklund valdes om som distriktsordförande 

Lördagen den 19 september höll Socialdemokraterna Blekinge sin första digitala distriktskongress någonsin. På grund av den pågående pandemin hölls kongressen från åtta olika platser i länet. Distriktsstyrelsen samlades på Ronneby Brunn och arbetarekommunernas delegationer samlades på olika platser i respektive kommun. Det ska erkännas att det var lite pirrigt för många med en digital kongress men det har fungerat över förväntan.

Vi fick som vanligt en hälsning från partistyrelsen i form av ett anförande av infrastrukturminister Tomas Eneroth och det förrättades självklart en del val. Och i år behandlades inte mindre än 23 motioner. 

Tomas Eneroth var partistyrelsens representant

I sitt anförande talade Tomas Eneroth en hel del om pandemin och hur den har påverkat hela vårt samhälle. Gång på gång knöt ministern an till att vi under pandemin har sett hur ett starkt samhälle byggs bäst tillsammans och med gemensamma krafter.  

  • Vi har fått gå tillbaka till grunden och fråga oss vad det är för samhälle som vi vill ha och det är den utgångspunkt som vi har drivit både från regeringens och S sida. Jag vågar påstå att vi, på område efter område, låtit våra värderingar styra under den här pandemin, sade Tomas Eneroth via länk till kongressens deltagare.

Han tog även upp det faktum att regeringen på måndag presenterar sin budget som vi socialdemokrater ska vara mycket stolta över. 

  • Regeringen presenterar en budget om 100 miljarder där vi kan se den största satsningen på välfärden som jag kan minnas. Det är en tydlig signal om vilka värderingar som styr och som vi vill ska forma samhället. Vi stärker välfärden genom att använda oss av de resurser som vi har sparat ihop under lång tid, sade Tomas Eneroth. 
  • Som vanligt, alltid ideologisk, alltid intressant, alltid inspirerande och alltid med glimten i blicken. Och som en vanlig, hederlig partivän, kommenterar vår distriktsordförande Heléne Björklund, Tomas Eneroths anförande.

Hela 23 motioner behandlades

Det hör inte till vanligheterna att distriktskongressen behandlar hela 23 motioner men så var fallet i år! Det var motioner som handlade om allt från sex veckors arbetsdag och sockerskatt till igångsättning av födsel i vecka 41 och ett införande av en nordisk försvarsunion. Bland många andra. 

  • Jätteroligt med så många motioner. Motionsbehandling är ett av våra sätt att utveckla vår politik och att argumentera för och emot olika förslag är dessutom en bra träning i att formulera sig och få många med sig, säger Heléne Björklund. 

Uttalande gällande Belarus

Under kongressen antogs ett gemensamt och skarpt uttalande gällande situationen i Belarus.

”Socialdemokraterna i Blekinge kräver att Sveriges regering fullföljer en tydlig linje och verkar för att EU agerar kraftfullt. Demokratirörelsen i Belarus ska känna ett oreserverat stöd från Sverige” är en del av uttalandet som kongressen ställde sig bakom. Hela uttalandet finns bifogat.

Givetvis förrättades en del val och Heléne Björklund valdes om som distriktsordförande

  • Jag är oerhört glad och hedrad över att bli omvald till distriktsordförande igen. Vi har gjort mycket bra saker i Blekinge men vi har mycket kvar att göra. Det arbetet ser jag fram emot att leda, säger Heléne Björklund. 

Valet till Distriktsstyrelsen ser ut så här:

Ordförande

Heléne Björklund

Vice ordförande

Kalle Sandström

Ledamöter

Johanna Beijer, Sölvesborg

Markus Alexandersson, Sölvesborg

Morgan Bengtsson, Olofström

Yvonne Andréasson, Olofström, nyval

Per Ola Mattsson, Karlshamn

Andreas Saleskog, Karlshamn

Magnus Pettersson, Ronneby

Teo Zickbauer, Ronneby

Annette Rydell, Ronneby

Christina Mattisson, Karlskrona

Sandra Bizzozero, Karlskrona

Roland Andréasson, Karlskrona

Elina Gustafsson, Karlskrona

Verkställande utskottet

Ordförande + vice ordförande samt Morgan Bengtsson, Christina Mattisson, Magnus Pettersson 

facebook Twitter Email