S-förslag om gratis influensavaccin blev åter igen nedröstat


Det moderatledda styret förvägrar än en gång samtliga riskgrupper i Blekinge gratis influensavaccin. Det stod klar i går på Regionstyrelsens möte, när M-styret åter igen sa nej till förslaget. 

  • Vaccinering gör skillnad. Hade de velat rädda liv så hade de röstat ja till vårt förslag, säger Christina Mattisson, regionråd (S) Region Blekinge.

Det är inte första gången som den moderatledda regionledningen säger nej till gratis influensavaccin till samtliga riskgrupper som Socialstyrelsen pekat ut. I Blekinge erbjuds enbart gravida och äldre över 65 år gratis influensavaccin. M-styret har konsekvent sagt nej sedan 2019 när vi började driva denna fråga. Senaste gången var förra hösten, samtidigt med en fullt pågående Coronapandemi

  • För de flesta innebär säsongsinfluensan inga större problem, men för riskgrupperna kan den leda till allvarlig sjukdom och kräva sjukhusvård, intensivvård och orsaka dödsfall.

Vikten av att vaccinera sig kan aldrig nog betonas. Många sjuka innebär också en stor belastning på vården. Det har inte minst pandemin visat.

  • Kostnaden för Regionen är dessutom försvinnande liten. Det handlar om några hundra tusen kronor enligt de uppgifter vi har fått. Det är en billig peng för att rädda liv och undvika en stor belastning på sjukvården, och vårt förslag handlar ju ytterst om att rädda liv, säger Christina Mattisson, regionråd (S) och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge.

Det konsekventa nej-sägandet innebär dessutom att Blekinge är den enda region där alla riskgrupper inte får gratis influensavaccin. Det slutgiltiga beslutet tas av Regionfullmäktige den 22 september.

  • Nu har de några veckor på sig att ta sitt förnuft till fånga och ändra sig och säga ja till vårt förslag avslutar Christina Mattisson. facebook Twitter Email