Nu förlänger vi förstärkningarna av a-kassan till 2022

Klyftorna ska inte öka ytterligare på grund av Coronapandemin! Blir du arbetslös ska du ha en ekonomisk trygghet medan du söker nytt jobb och här har Coronapandemin visat hur viktigt det är med en stark a-kassa.

Du ska kunna betala hyran och du ska kunna köpa nya kläder till dina barn. Du ska inte behöva bli fattig på grund av ett virus. 

Det är därför regeringen har förstärkt a-kassan under pandemin. Ersättningarna har höjts och villkoren har förändrats så att fler deltids- och timanställda omfattas. Regeringen har infört en a-kassa för där fler inkluderas och med högre ersättning helt enkelt. 

Läs mer om våra satsningar på arbetsmarknadsområdet!

Det finns många orosmoment kopplade till att mista jobbet. Förlorad identitet, minskat socialt umgänge och rutiner som försvinner från vardagen. Dessutom, när många personer drabbas av en ekonomisk kris påverkas faktiskt hela samhället när köpkraften försvinner på grund av att många, samtidigt, blir av med sina arbeten.

Förra gången Sverige befann sig i kris hade a-kassan kraftigt försvagats. Det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att chockhöja avgifterna och försämra villkoren. Nästan en halv miljon medlemmar lämnade a-kassan. När finanskrisen slog till 2008 stod många utan inkomsttrygghet när de blev av med jobbet.

Vi gör tvärtom. Vi förstärker och reparerar a-kassan. Under Coronpandemin har a-kassorna ökat med 240 000 medlemmar. Det gör skillnad vem som har makten under en kris. Det syns extra tydligt nu när moderaterna, mitt under en pandemi, åter vill försämra A-kassan rejält och därmed dra undan benen på de som förlorat sitt jobb.

Det är viktigt att komma ihåg att A-kassan är inte ett bidrag som partierna på högersidan gärna vill påstå, utan en omställningsförsäkring som alla medlemmar betalar en premie till varje månad. A-kassan ska erbjuda en ekonomisk trygghet den dagen du står utan arbete och försäkringen ger dig möjlighet att söka rätt arbete utifrån din erfarenhet och kompetens. A-kassan ska också fungera som skyddsnät om du behöver fundera på om det är dags för en ny väg i arbetslivet. 

Jag är otroligt stolt över att vi nu förlänger förstärkningen av a-kassan till och med 2022. Det här är något som Vi Socialdemokrater har prioriterat i budgetförhandlingarna. A-kassan ska vara en omställningsförsäkring som man kan lita på den dagen man förlorar sitt jobb.

Mikael Kjellberg
Vice ordförande, Socialdemokraterna i Olofström 
2:e vice ordförande Unionenklubben vid Volvo Personvagnar Olofström 

Läs mer om våra satsningar på arbetsmarknadsområdet här!

facebook Twitter Email