Heléne Björklund: Det är viktigt att rösta i kyrkovalet.

Den 19:e september är det kyrkoval i Sverige och det är en självklarhet för alla oss som är medlemmar att gå och rösta! Vid förra kyrkovalet slogs röstrekord och jag tror det blir ännu fler som röstar i år.

Vi Socialdemokrater vill ha en kyrka som är öppen för alla, många av oss har en relation till Svenska kyrkan. Våra barn kanske deltar i de olika barngrupper som kyrkan bedriver, vi besöker kyrkan i glädje och sorg och kanske finner vi vår tröst i kyrkan när vi behöver den.

Vilken relation du än har till Svenska kyrkan så kan vi delta i kyrkans aktiviteter på lika villkor. Det är viktigt för oss socialdemokrater. Vi vill främja kyrkans roll i civilsamhället, därför vill vi stärka det omfattande frivilligarbetet och ta vara på förtroendevaldas engagemang för Svenska kyrkan.

Vi vill främja kyrkans roll i civilsamhället, därför vill vi stärka det omfattande frivilligarbetet och ta vara på förtroendevaldas engagemang för Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan är en stor arbetsgivare, därför vill vi att Svenska kyrkan blir ett föredöme när det kommer till schyssta villkor, rätt till kompetensutveckling och en bra arbetsmiljö. 

Även om Svenska kyrkan tagit stora steg på vägen för att bli jämställd och icke-diskriminerande så finns det fortfarande stora utmaningar. Det finns präster som inte vill viga HBTQ-personer eller arbeta med kvinnliga kollegor. Vi Socialdemokrater anser att detta är en förlegad och rutten syn som inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Klimatet är en fråga som vi måste ta på största allvar, här vill vi att Svenska kyrkan ska ta sitt ansvar i miljö och klimatarbete. Verksamheten måste ställa om så att inga negativa avtryck sätts på miljön eller klimatet. För att säkerställa detta ska vi se till att det finns kollektivavtal i hela entreprenadkedjan. 


Svenska kyrkans biståndsorganisation bedriver ett oerhört viktigt arbete runt om i världen för att hjälpa dessa människor. Det arbetet ska vi värna om och stärka.

Heléne Björklund

Vi Socialdemokrater vill se ett samhälle som håller ihop, som ger människor hopp och framtidstro. Vi blir dagligen påminda om människor som lider nöd, på grund av krig, förtryck, klimatförändringar eller pandemier. Svenska kyrkans biståndsorganisation bedriver ett oerhört viktigt arbete runt om i världen för att hjälpa dessa människor. Det arbetet ska vi värna om och stärka.

Tycker du också ett öppet och inkluderande samhälle är viktigt?

Använd din röst och rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet den 19:e september. Eller tidigare om du hellre vill förtidsrösta. Och glöm inte våra ungdomar. Till kyrkovalet får du rösta redan som 16 åring.

Heléne Björklund ordförande för Socialdemokraterna i Blekinge

facebook Twitter Email