Vi accepterar ingen chockhöjning av patientavgifterna

 Socialdemokraterna starkt kritiska till höjda patientavgifter. – Vi accepterar ingen chockhöjning av patientavgifterna. 

Socialdemokraterna kommer inte att medverka till kraftigt höjda patientavgifter i Blekinge. Det underlag som minoritetsstyret nu presenterar är helt oacceptabelt. 

Alliansens och minoritetsstyrets förslag slår direkt mot de utsatta i samhället. Det här kommer att innebära att många patienter avstår från att söka vård i tid. För oss är det fullständigt oacceptabelt. 

Vi socialdemokrater kommer inte att medverka till en chockhöjning av patientavgifterna. säger Christina Mattisson, regionråd (S) och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge. 

Förslaget till nya patientavgifter 2020 ska hanteras av Hälso- och sjukvårdsnämnden imorgon torsdag. Men redan idag presenteras det på budgetberedningen, och inför bland andra Regionstyrelsens ledamöter. 

Det är inga små höjningar som moderaterna och allianspartierna vill göra. Det handlar både om en chockhöjning av flera avgifter och helt nya avgifter. 

Förslaget innehåller bland annat en dubblering av patientavgiften för ett besök på vårdcentralen. Idag kostar ett sådant besök 150 kr. Alliansen vill höja till 300 kr. Enligt presenterade beräkningar skulle en sådan höjning ge intäkter på 28 miljoner kr. 

Christina Mattisson regionråd (S): 

Moderaterna och allianspartierna försöker uppenbarligen rätta till sjukvårdens underskott med en chockhöjning av patientavgifterna. Det är förkastligt. 

Det här drabbar människor som redan har det tufft och det tänker inte vi medverka till, säger Christina Mattisson, regionråd (S) och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge. 

facebook Twitter Email