Heléne Björklund besökte F17

För några månader sedan stod det klart att Heléne Björklund kommit in i riksdagen och att försvarsutskottet skulle bli det utskott som Heléne ska jobba i under de kommande fyra åren. Under måndagen gjorde hon ett första besök på Blekinge flygflottilj, F17, för att lära sig mer om verksamheten där.

– Jag kommer att göra många studiebesök framöver men fick glädjen att börja på F17 för att få lära mig mer om flygvapnet, säger Heléne Björklund.

Flottiljchef Lars Bergström och hans personal tog emot riksdagsledamoten, som tillbringade flera timmar i Kallinge.

-Jag har så klart oerhört mycket kvar att ta in och förstå men jag har lärt mig väldigt mycket under de här timmarna och samtidigt blivit varse hur otroligt mycket kompetens som finns samlad och hur professionella alla är.

Under besöket fick Heléne bland annat se hur det kan se ut när piloter förbereder sig inför ett träningspass i luften, få en inblick i hur ofta de tränar och varför de tränar på olika saker och hon fick även lära sig mer om hur F17:s underrättelsetjänst fungerar.

– Men jag fick så klart inte veta allt och hela besöket kändes lite hemligt, säger hon. Jag fick låsa in min mobil direkt när jag kom dit. Bilderna som ni får se är inte tagna av mig utan av F17:s kommunikationschef, förklarar Heléne. Det kändes ovant för jag har ju alltid mobilen med mig.

Riksdagsledamoten fick även klättra upp i och inspektera ett av Jas 39 Gripenplanen inne i flottiljen och även testa att sitta i ett plan.

– Det var ganska häftigt, måste jag säga.

 Du verkar ganska upprymd, vilken är din största aha-upplevelse?

– Egentligen flera. Den otroliga kompetensen som finns samlad, hur professionella alla är men även att man inom försvaret, som i många andra verksamheter, har svårt att rekrytera personal. Och på grund av att vi inte haft allmän värnplikt på så många år så har det inte funnits en naturlig ingång i försvaret. Lumpen fungerade ju som en slags marknadsföring säger Heléne Björklund.

Och fortsätter:

– Därför är det så klart bra att regeringen nu har infört allmän värnplikt igen och att den nu gäller både för tjejer och killar. Även om det är småskaligt just nu, men det ska ju byggas ut.

Träffade även Försvarsministern

I samband med besöket på F17 passade vår riksdagsledamot på att träffa Försvarsminister Peter Hultqvist som besökte Tredje helikopterskvadronen under måndagen, även den i Kallinge.

– Det här var helt olika besök egentligen som sammanföll samma dag. På Helikopterskvadronen pratade vi mycket om insatserna som personalen och dess helikoptrar gjorde under de omfattande skogsbränderna i somras. Och åter igen blev jag påmind om att Blekinge behövs och att vi har många viktiga verksamheter och arbetsplatser i länet. Som utför många viktiga uppdrag men som också ser till att många väljer att flytta hit för att sedan stanna kvar. En tillgång helt enkelt, säger Heléne Björklund.

facebook Twitter Email